onsdag 21 december 2011

Målare Falkenberg och guide till Linoleumgolv



Under första hälften av 1900-talet var det mycket vanligt med linoleum. Sedan fick linoleumgolv konkurrens av plastgolven. Idag har linoleum återtagit betydande marknadsandelar, och på Målare Falkenberg tillhör det numera vardagen att lägga linoleumgolv.

Linoleum har utvecklats från mönstertryckta mattor till genomgjutna oclh genomfärgade mattor. En längsgående mattskarv kan fogförslutas för att ge hy gieniska och lättstädade golv Linoleumgolv används i såväl bostäder som i offenliga miljöer. Det är allt vanligare med mönsterläggning.

Målare i Falkenerg om Material och utseende

Linoleum är ett naturmaterial och består huvudsakligen av linolja, harts, trämjöl eller korkmjöl, fyllmedel och färgpigment. Vid tillverkningen blandas de olika rårr terialen till en massa som valsas ut på er bärare, som vanligen är juteväv. Därefter härdas mattan under hög temperatur. En linoleummatta blir hårdare med tiden och så småningom spröd. För att motverka sprödhet behandlas mattan med vax redan på fabriken.

Linoleummattor är numera genommönstrade i olika färger. De tillverkas i tjocklekar mellan två och fyra millimeter och i två meters bredd. Det vanligast mönstret är marmorerat. En speciell typ av linoleum är korklinoleum, som är enfärgad och något tjockare och mjukare. Den används i t ex gymnastiksalar, samlingssalar och som beläggning på bord och diskar.

För- & nackdelar med linoleumgolv enligt Målare Falkenberg

Linoleum ger slitstarka och reptåliga goiv. De tål vanliga hushållskemikalier t ex fett och sprit, dock inte vattenspolning och starka lösningsmedel som
aceton, thinner och trikloretylén. Linoleum är också känsligt mot alkaliska rengöringsmedel, dvs sådana med pH-värd över tio (t ex soda). Ett linoleumgolv drar inte åt sig damm som plastgolv i viss mån gör genom statis! elektricitet. Det finns emellertid polishma terial som avger ett torrt vitt mjöl, som kan orsaka besvär av olika slag, t ex irritationer i luftrören hos känsliga människor.

Av Bert, Målare Falkenberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar