onsdag 21 december 2011

Målare Falkenberg om att Tapetsera med papperstapet

Ett av de vanligaste uppdragen för oss på Målare Falkenberg är att tapetsera. Idag köper en stor del av kunderna så kallade Non Woven-tapeter. Du kan läsa mer på den här sidan om hur du handskas med denna typ av tapeter. Dock har målare i Falkenberg alltjämt sin beskärda del av klassiska papperstapeter, och som vi snälla, hjälpsamma målare i Falkenberg alltid försöker vara, så tänkte vi vidare ge dig ett par grundläggande tips för hur du själv drämmer upp en papperstapet.

Papperstapeter har en stomme av pappe som ytbelagts med ett eller flera färgskikt. Tapeterna levereras på rullar med en bredd av ca 53 cm. Varje tapetrulle brukar räcka till tre rumshöga våder.

Kvaliteten hos papperstapeter kan variera. Viktiga egenskaper är våtstyrka, tvättbarhet och ljusäkthet. Våtstyrkan måste vara tillräckligt god så att en våt tapetvåd kan hänga ner i samband med uppsättningen utan att den går sönder. Tvättbarheten är viktig - det skall vara möjligt att torka av en tapetyta från smuts och stänk. Ljusäktheten bör vara tillräckligt god så att färgerna inte förändras med tiden.

Livslängden på papperstapeter är om kring tio år. Sedan brukar det vara dag att tapetsera om.

Papperstapeter kan sättas upp på befintUga tapeter som sitter fast, riv bort delar som sitter löst. Tapetskarvar spacklas och slipas. I vissa fall, t ex om ytorna är stark kulörta, rekommenderas grundning med alkydgrundfärg.

Mät upp rummets mått så att du ve hur många tapetrullar som går åt. Ta till ca 5 cm på rumshöjden så att våderna kan renskäras upptill och nertill.

Bryt strömmen och skruva loss skyddskåpor för strömbrytare och vägj uttag innan du börjar arbetet. Lamm inga elledningar oskyddade och tapetser inte över några doslock.

Börja gärna tapetsättningen vid ett fönster. Sätt upp ett lod i ett snöre så få du en lodrät linje att följa vid uppsättning av första våden. Vid mönsterpassning kan det vara lämpligt att ta till lite extra för att rullarna ska räcka. KontroUera att rullarna har samma tillverkningsnummer.

Av Henrik, målare Falkeberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar